Canva on ilmainen verkkotyökalu graafiseen suunnitteluun. Canva Pro on edullinen, laajempi versio Canvasta, joka sisältää edistyneempiä ominaisuuksia ja laajemman kuva-, grafiikka-, video- ja fonttikirjaston. Canva on kehittynyt vuosien saatossa valtavasti eteenpäin ja nyt Canvaa pidetäänkin jo erittäin hyvänä vaihtoehtona, kun mietitään sopivaa graafisen suunnittelun työkalua yksityiseen käyttöön tai yrittäjien käyttöön. Tässä artikkelissa kerron miten yrittäjä hyötyy Canva Pro :sta ja mitä kaikkea sillä pystyy itse tekemään.
Mitä Canvalla pystyy tekemään?
Canva on hyvin monipuolinen verkkotyökalu eli Canvaa ei tarvitse ladata omalle tietokoneelle vaan sitä pystyy käyttämään rekisteröitymällä Canvan käyttäjäksi. Canvaa pystyy käyttämään myös ilmaiseksi, mutta jos haluaa saada Canvasta kaiken sen hyödyn irti, kannattaa panostaa maksulliseen Canva Pro versioon.
Canvan saa ladattua myös omaan puhelimeen. Itse tykkään käyttää sitä ainoastaan tietokoneella, koska silloin sen käyttö on sujuvampaa, nopeampaa ja kaikki ominaisuudet on paremmin käytettävissä.
Canvalla pystyy suunnittelemaan kuvat ja mainokset kaikkiin sosiaalisen median kanaviin, tekemään videoita eri käyttötarkoituksiin sekä suunnittelemaan yksinkertaisia markkinointimateriaaleja kuten käyntikortteja, esitteitä, uutiskirjeitä yms.
Canvasta löytyy tuhansia valmiita ammattilaisten tekemiä mallipohjia, joita pystyy muokkaamaan omiin käyttötarkoituksiin sopiviksi ja vaihtamaan niihin helposti omat brändivärit ja kuvat.
Canvassa tehtyjä projekteja pystyy esittämään muille, lataamaan omalle tietokoneelle, ajastamaan sosiaaliseen mediaan, jakamaan ja tulostamaan suoraan Canvasta.
Ja kaiken lisäksi Canva on tehty suomen kielelle eli valikot ja ohjeet saat suomeksi. Tämän lisäksi pystyt etsimään esimerkiksi kuvapankeista kuvia myös esimerkiksi englannin kielellä, mikä on todella kätevää, koska tietyt uudehkot sanat eivät vain hyvin taivu suomen kielelle. Canva on käännetty yli sadalle kielelle.
Miten Canva ja Canva Pro eroavat toisistaan?
Maksuttomasta Canvasta löytyy kaikki perusominaisuudet kuten kuvankäsittely ja rajattu määrä kuvia, grafiikoita ja videoita. Maksuttomalla versiolla pärjäät hyvin alkuun, mutta jos aiot käyttää Canvaa enemmän, huomaat nopeasti tarvitsevasi Canva Pron mahdollistamia lisäominaisuuksia.
Canva Pro :ssa pääset nauttimaan rajattomasta käyttöoikeudesta premium -sisältöihin, jotka on merkitty ohjelmaan kruunun kuvalla. Näitä ovat muun muassa yli 75 miljoonan kuvan, videoiden, äänitiedostojen ja grafiikoiden kuvapankki ja pääsy 420 000 ammattimaiseen mallipohjaan sekä yli 3000 fontin kirjasto.
Voit myös määrittää brändityökalun avulla ohjelmaan suoraan logosi, ladata omia fontteja ja tallentaa eri väripaletteja itsellesi, jotta työskentely on sujuvampaa ja nopeampaa. Pystyt vaihtamaan mallipohjiin värit ja fontit muutamalla klikkauksella.
Canva Pro antaa sinun tallentaa tekemäsi suunnittelumallin suurempana resoluutiona. Tämä on kätevää, jos sinun täytyy joskus käyttää pientä kuvaa uudessa fyysisesti suuremmassa muodossa. Ohjelmassa on myös kätevä suunnittelumallin koon muutto, jolloin pystyt helposti käyttämään kerran luomaasi suunnittelua uudelleen eri muotoisessa sisällössä.
Muita Canva Pron hyötyjä on, että pystyt aikatauluttamaan sosiaalisen median julkaisut suoraan Canvasta, pystyt animoimaan omia ideoitasi yli 14 eri animaatiotyylillä ja saat myös käyttöösi rajoittamattoman tallennustilan, jonka voit jakaa koko tiimillesi.
Uutena ominaisuutena Canvaan on tullut nettisivujen teko eli Canvalla pystyy suunnittelemaan tällä hetkellä itselleen yksinkertaisen yksisivuisen nettisivun ja siirtämään sen omalle domainille. Canva Pro sisältää 15 kertaa enemmän valmiiksi suunniteltuja nettisivupohjia, yhteydenottolomakkeita yms, joihin voit kätevästi vaihtaa oman brändisi mukaiset värit, fontit ja kuvat.
Toinen Canvan uusi ominaisuus on Smartmockups. Tämän ominaisuuden avulla pystyt tekemään omasta suunnittelumallistasi mallinnoksen miltä se näyttää painettuna T-paitaan, kirjaan, mukiin tai miltä suunnittelumallisi näyttää vaikka puhelimen näytöllä. Voit tehdä tällä ominaisuudella helposti vaikka esittelykuvan liidimagneetistasi.
Canva Pro :sta löytyy myös joitakin hyvin käteviä kuvankäsittelyominaisuuksia kuten taustan poistaminen yhdellä napsautuksella ja erilaisia suodattimia nopeaan kuvankäsittelyyn. Taustan pystyy poistamaan myös videokuvasta.
Miten yrittäjä hyötyy Canva Pro suunnitteluohjelmasta?
Canva Pro sopii erityisen hyvin yksinyrittäjille ja pienyrittäjille, jotka haluavat itse kehittää omaa yrityksensä brändiä ja tehdä esimerkiksi markkinointimateriaaleja edullisesti itse.
Canvassa pystyt itse tekemään yrityksellesi esitteet, mainokset, julisteet, liidimagneetit, kaikki somepostaukset, videot someen, webinaarien esitysmateriaalit, laskupohjat, käsitekartat, kaaviot, päivyrit, kirjelomakkeet, käyntikortit, uutiskirjeet ja paljon muuta.
Pystyt tallentamaan Canvaan kätevästi oman yrityksesi brändivärit, omat fontit ja logovaihtoehdot, joka tekee ohjelman käytöstä sujuvaa ja säästät omaa aikaasi. Canva sisältää uskomattoman laadukkaan ja laajan kuva-, grafiikka- ja videopankin, jonka saat käyttöösi.
Huomaa kuitenkin, että tekijänoikeussuojattuja valokuvia ja videoita ei saa ladata nettisivuille ja someen sellaisenaan eli niitä täytyy aina jotenkin muuttaa tai muokata. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tekstin lisäämistä kuvan päälle tai kuvan rajaamista lähikuvaksi, jotta alkuperäiset valokuvat eivät leviäisi netissä ilmaiseksi eteenpäin.
Kiireiselle yrittäjälle Canva Pro tarjoaa ammattimaisesti tehdyt valmiit mallipohjat jokaiseen projektiin, joista saat muutamassa minuutissa tehtyä oman yrityksesi brändin näköiset; vaihtamalla värit brändiväreiksesi, fontit omiin fontteihisi, kuvapankin kuvat omiin kuviisi sekä tekstin ihanneasiakkaisiisi vetoavaksi.
Jos olet tehnyt brändisi suunnittelun perusasiat hyvin, tämä ei oikeasti vie sinulta kauaa aikaa. Voit kätevästi tallentaa Canvaan myös moodboardisi, niin pääset nopeammin oikeaan tunnelmaan tehdessäsi esimerkiksi somepostauksiasi.
Somettamiseen Canvasta löydät kaikki mahdolliset valmiit koot ja mallipohjat sekä uusia ideoita jokaiseen sosiaaliseen mediaan, esimerkiksi Facebookin kansikuvat, Instagram Reelsit, TikTok -videot, LinkedIn -videomainokset, Pinterest -karusellimainokset ja Twitter -postaukset. Pystyt myös ajastamaan julkaisut suoraan Canva Pro :sta sisältösuunnittelijan avulla.
Canvasta on olemassa myös Canva tiimeille -versio, jota voi käyttää yhdessä kaikenkokoisten tiimien kanssa. Voitte yhdessä muokata visuaalisia suunnitelmianne, antaa palautetta toisillenne ja hyväksyttää töitä ennen kuin siirrytte töissänne eteenpäin.
Mitä Canvassa ei pysty tekemään?
Vaikka Canvaa mainostetaankin oivallisena logojen tekemisen työkaluna, ei se sovellu yksilöllisten ammattimaisten logojen tekemiseen. Tähän tarkoitukseen soveltuu kaikkein parhaiten Adobe Illustrator, jota itsekin käytän logojen suunnittelussa.
Canvassa ei pysty muokkaamaan esimerkiksi tekstin muotoa tai tekemään omia kuvioita / piirroksia. Sen sijaan ”vähäpätöisempien” verkkokurssilogojen tekemiseen Canva soveltuu oikein mainiosti, esimerkiksi kun käytetään valmiita fontteja ja yksinkertaisia valmiita muotoja kuten viivoja, ympyröitä tai kuvapankin kuvia.
Myös vaativammat graafisen suunnittelun projektit, kuten pakkaussuunnittelut ja laadukkaiden painotiedostojen tekeminen kannattaa jättää ammattilaisen eli graafisen suunnittelijan toimeksi.
Canvassa ei vielä pysty tekemään täytettäviä lomakkeita ja työkirjoja, mutta tämän pystyy näppärästi tekemään jälkikäteen esimerkiksi ilmaisessa ohjelmassa PDF Escape.
Canvassa ei myöskään pysty tekemään monimutkaisia verkkosivustoja. Tällä hetkellä Canva Pro mahdollistaa vain yhden sivun tekemisen kerrallaan, mutta tämäkin varmasti kehittyy vielä eteenpäin ja voimme pian tehdä nettisivumme jatkossa kokonaan Canva Pro :lla! No, ei varmastikaan aivan pian, mutta ehkä muutaman vuoden kuluessa. Ja täytyyhän toki muistaa, että kunnolliset nettisivut ovat muutakin kuin vain visuaalisesti kauniit verkkosivut. Ne tarvitsevat esimerkiksi kunnollisen hakukoneoptimoinnin, jotta sivusi löytyvät Googlesta.
Näin tilaat Canva Pro :n käyttöösi
Canvaa pystyy käyttämään ikuisesti ilmaiseksi, mutta Canva Pro -versiota pystyy myös kokeilemaan 30 päivää maksutta. Tämän jälkeen voit valita, haluatko maksaa ohjelman käytöstä pienen summan kuukausittain vai maksatko kerralla koko vuoden ja säästät hieman kustannuksissa.
Jos haluat tukea toimintaani ja blogiani, voit rekisteröityä Canvan käyttäjäksi tästä affiliatelinkistäni. Tällöin et joudu maksamaan Canvasta mitään ylimääräistä, mutta minä saan Canvalta pienen palkkion, joka mahdollistaa mm. tämän blogin ylläpitämisen jatkossakin.
Voit rekisteröityä Canvaan myös Canvan omien sivujen kautta: https://www.canva.com/fi_fi/
Näin opit helposti käyttämään Canva Pro :ta
Itse olen käyttänyt Canvaa ja Canva Pro :ta jo useamman vuoden ajan, vaikka minulta graafikkona löytyy myös kaikki Adoben ohjelmat. Pidän Canvaa erittäin hyvänä työkaluna, kun halutaan suunnitella nopeasti ja tehokkaasti sekä halutaan käyttää valmiita suunnittelumalleja tai esimerkiksi kuvapankin kuvia ja grafiikkaa.
Alussa Canvan käyttö tuntui monimutkaiselta ja minusta tuntui, että en saanut siellä mitään järkevää suunnittelua aikaiseksi. Mutta kun pääsin sisään ohjelman käyttöön, huomasin kuinka nerokkaan helpoksi kaikki on ohjelmassa ajateltu.
Canvaa kannattaa alusta alkaen käyttää fiksusti ja esimerkiksi nimetä työt järkevästi, koska suunnittelumalleja kerääntyy vuosien mittaan paljon. Sinun kannattaa kehittää itsellesi sopiva nimeämisen kaava, jotta löydät projektisi myöhemmin helposti.
Voit lisäksi tehdä useampia versioita tai vaikkapa kuukauden somepostaukset kaikki samaan suunnittelumalliin ja ladata ne yksittäisinä tiedostoina myöhemmin koneellesi.
Canva Pro :ssa pystyt järjestämään suunnittelumallisi myös eri kansioihin, mikä helpottaa esim. jos teet asiakkaillesi somejulkaisuja.
Jos haluat päästä Canva Pron käyttöön sisälle nopeasti ja kuulla ammattilaisen vinkit Canvalla suunnitteluun, voit ”ajaa kiihdytyskaistaa” ja oppia kaiken oleellisen tiedon edullisella verkkokurssillani.
Olen tehnyt kurssin yrittäjiä silmällä pitäen ja suunnitellut kurssin sisällön juuri yrittäjien tarpeisiin sopivaksi. Kurssi on nimeltään Helppoa & nopeaa suunnittelua Canvalla. Kurssi sopii myös Canvan ilmaisversion käyttäjille.
Kurssilla opit mitä kaikkea Canvassa on mahdollista tehdä, kuinka nopeutat suunnitteluprosessiasi ja miten suunnittelet visuaalisesti kauniita kokonaisuuksia. Annan erilaisia suunnitteluvinkkejä muun muassa ammattimaisempaan tekstien ja kuvien sijoitteluun.
Kurssilla tehdään myös yrityksellesi brändikäsikirja, jota voit käyttää apunasi suunnitteluissasi. Tämän lisäksi näytän alusta alkaen miten minä käytän Canvaa, kun suunnittelen täytettävän PDF:n, teen Facebookin kansikuvan sekä yrityksen tilille että ryhmään, suunnittelen nettisivun ja helpon logon. Lisäksi näytän miten uutta Smartmockups -toimintoa käytetään.
Lahjoitan jokaisesta verkkokurssini ostosta 10% hyväntekeväisyyteen. Haluan olla mukana auttamassa lapsia, eläimiä ja luontoa eli niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa suhteessa ihmisten toimintaan ja joilla ei ole itsellään mahdollisuutta puolustautua. Vuoden 2023 lahjoituskohde WWF.
Tule ihmeessä kurssille mukaan tästä ja aloita yrityksesi brändin suunnittelu Canva Prolla!